Door op ‘accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Roel

SEO specialist

Leestijd:

9 min

Delen:

31-05-2023

Wat is SEO?

SEO, of Search Engine Optimization, is de kunst en wetenschap om je website te optimaliseren om beter zichtbaar te zijn in zoekmachines zoals Google. Met miljarden mensen die elke dag online zoeken, is SEO geen luxe meer, maar een noodzaak. Hey! Mijn naam is Roel, jouw SEO specialist hier bij emarkable. Vandaag wil ik je een inzicht geven in de wereld van SEO - wat het is, hoe het werkt en waarom het cruciaal is voor het online succes van je bedrijf.

Wat betekent SEO?

De term SEO staat voor Search Engine Optimization -Zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachineoptimalisatie is het proces waarbij de zichtbaarheid en rangschikking van je website in de organische(niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines wordt verbeterd. Hierbij spelen relevantie en autoriteit een cruciale rol.

Relevantie

Relevantie houdt in hoe goed de content van je website aansluit bij wat gebruikers zoeken. Past jouw content, jouw aanbod of dienst bij hetgeen wat de gebruiker op dat moment aan het zoeken is.

Autoriteit

Autoriteit verwijst naar hoe betrouwbaar je site wordt beschouwd door zoekmachines, wat vaak wordt bepaald door het aantal en de kwaliteit van de links naar je site. Daarnaast heeft de ‘leeftijd’ van de site ook invloed hierop.

Het verhogen van je autoriteit, ook wel 'linkbuilding' genoemd, kan worden bereikt door kwalitatieve content te creëren die anderenwillen delen en naar willen linken. Verder kan dit door relaties te onderhouden met relevante en betrouwbare websites. Daarnaast kunnen er ook links worden ingekocht worden.

Hoe werkt SEO?

Zoekmachines zoals Google gebruiken complexe algoritmen om de inhoud van webpagina's te begrijpen. Ze crawlen (of lezen)webpagina's, indexeren ze in hun enorme database en rangschikken ze vervolgensop basis van vele factoren. SEO gaat over het optimaliseren van je website om in te spelen op deze algoritme, waardoor je hoger in de zoekresultaten komt. Hierbij wordt het gebruiksgemak van de bezoeker ook in acht genomen.

Kerncomponenten van SEO

Er zijn verschillende aspecten van SEO, maar de 4 hoofdgroepenzijn:

·      Keyword Research - Zoekwoordenonderzoek: Dit gaat over het begrijpen van de woorden en zinnen (zoekwoorden) die mensengebruiken bij het zoeken naar de producten of diensten die je aanbiedt.

·      On-page SEO: Dit gaat over het optimaliseren van de individuele pagina's van je website voor relevante zoekwoorden. Denk aan de titeltags, metabeschrijvingen, URL-structuur en natuurlijk de content op de pagina.

·      Off-page SEO: Dit omvat acties die je buiten je eigen website neemt om de autoriteit ervan te verhogen, zoals het bouwen van backlinks. We hebben eerder al gesproken over linkbuilding. Linkbuilding is een proces van het verkrijgen van links van andere websitesnaar die van jou. Het doel is om de autoriteit van je website te verhogen, wat de rangschikking van je website in de zoekresultaten verbetert.

·      Technische SEO: Dit heeft te maken met het optimaliseren van je website voor crawlen en indexeren, maar ook met zaken zoals website snelheid, mobiele bruikbaarheid, sitemap en beveiliging.

 

De rol van content in SEO

In de wereld van SEO is inhoud koning. Goede inhoud trekt bezoekers aan, zorgt ervoor dat ze betrokken raken en moedigt ze aan om actie te ondernemen. Goede content is relevant, informatief en waardevol voor de lezer. Het beantwoordt hun vragen, lost hun problemen op of voorziet hen van de informatie die ze zoeken.

Verschillende soorten content, zoals blogposts, gidsen, infographics en video's, kunnen worden gebruikt om verschillende doelen te bereiken, zoals het genereren van bewustzijn, het stimuleren van betrokkenheid of het converteren van bezoekers naar klanten.

Wat is ‘goede’ content?

Goede content vormt de kern van SEO. Om doorzoekmachines als waardevol te worden beschouwd, moet je content voldoen aan enkele belangrijke richtlijnen. Allereerst moet je content relevant en nuttigzijn voor de lezer. Het moet antwoorden geven op hun vragen, hun problemen oplossen of waardevolle informatie bieden die ze nergens anders kunnen vinden.

Dit betekent dat je content moet aansluiten bij de zoekwoorden die je target, maar het moet verder gaan dan dat. Het moet ook een diepgaand inzicht bieden in het onderwerp, zodat de informatiebehoefte van de lezer vervult is na het lezen van je content.

Daarnaast moet je content gemakkelijk leesbaar zijn. Dit betekent dat het goed gestructureerd moet zijn met duidelijke koppen, bullet points, afbeeldingen en andere visuele elementen die de leesbaarheid verbeteren. Ook de tone of voice speelt hier een grote rol, de tekst moet aansluiten bij je doelgroep en hun behoeften en verwachtingen.

De E-E-A-T richtlijn van Google

Belangrijk is de E-E-A-T richtlijn van Google, dat staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Deze 4factoren zijn cruciaal om de betrouwbaarheid van je website te verhogen in de ogen van Google.

·      Experience: Hoeveel ervaring heeft de schrijver met het onderwerp? Hierbij is het belangrijk om te laten zien dat de auteur eerstehands ervaring heeft met het onderwerp. Bijvoorbeeld een SEO specialist die een blogpost schrijft over wat SEO is.

·      Expertise: Hierbij gaat het niet alleen om dat de content inhoudelijk goed is, maar ook of deze aansluit bij de zoekintentie/informatiebehoefte van de bezoeker. Verder is het aantonen van de expertise van de schrijver natuurlijk ook van belang. Je kan ook referentiesnaar betrouwbare bronnen meegeven.

·      Authoritativeness: Toon aan dat je een bron bent met autoriteit in je niche. Dit kan worden gedaan door het opbouwen van je online reputatie, het ontvangen van positieve reviews en het aantonen van je ervaring en kwalificaties in je vakgebied. Het verkrijgen van hoge kwaliteit backlinks helpen hierbij.

·      Trustworthiness: Toon aan dat je website en de content die je publiceert betrouwbaar zijn. Dit omvat technische aspecten, zoals het beveiligen van je website, maar ook het publiceren van accurate, eerlijke en transparante content.

Wat is lokale SEO

Lokale SEO is cruciaal voor bedrijven met een fysieke locatie of die lokale diensten leveren. Lokale SEO gaat over het optimaliseren van je online aanwezigheid om meer verkeer uit relevante lokale zoekopdrachten te trekken. Dit is bijvoorbeeld relevant voor een lokaalrestaurant dat zichtbaar wil zijn voor mensen die zoeken naar 'restaurants in[stad]', of voor een loodgieter die gevonden wil worden door mensen die zoeken naar 'loodgieter in [stad]'.

SEO is een doorlopend proces

SEO is geen eenmalig proces; het vereist voortdurende aandacht en aanpassing. Zoekmachines updaten hun algoritmen voortdurend en nieuwe trends en technieken komen op de voorgrond. Het is dus belangrijk om je SEO-strategie regelmatig te evalueren en te verfijnen om de zichtbaarheid en rangschikking van je site te behouden of te verbeteren.

Het optimaliseren van de SEO van je site zorgt ervoor dat er een sterk fundament gevormd gaat worden. Hierdoor hoef je niet continu kosten te maken om bezoekers aan te trekken.

Conclusie

SEO is een essentieel onderdeel van elke online marketingstrategie. Het helpt je om je online zichtbaarheid te vergroten, kwalitatief verkeer naar je site te trekken en je bedrijf te laten groeien. Het is een complex en steeds evoluerend veld, maar met de juiste strategie en ondersteuning, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om je doelen te bereiken.

SEO en emarkable

Hier bij emarkable zijn we gepassioneerd over het helpen van bedrijven om hun online aanwezigheid te verbeteren. We willen je helpen om te begrijpen hoe SEO werkt en hoe het kan bijdragen aan het succes van je bedrijf. Ons team van ervaren SEO-specialisten kan je begeleiden bij elk aspect van SEO, van keyword research en content creatie tot technische SEO en linkbuilding.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil jij weten waarom ondernemers voor ons kiezen en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op! We kijken ernaar uit om van je te horen en natuurlijk om samen online te groeien!

Samenvatting

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is essentieel voor het verhogen van je online zichtbaarheid en het rangschikken in de zoekresultaten van zoekmachines. De sleutel tot succesvolle SEO ligt in de relevantie en autoriteit van je website. Relevantie gaat over de mate waarin je content aansluit bij wat gebruikers zoeken, terwijl autoriteit betrekking heeft op de betrouwbaarheid van je website. Daarnaast zijn de kerncomponenten de belangrijkste hoofdgroepen voor SEO, deze zijn Keyword research, On-page SEO, Off-page SEO en technische SEO. Het aanbieden van verschillende soorten content van hoge kwaliteit is een van de belangrijkste onderdelen voor zoekmachineoptimalisatie. Verder is het belangrijk om te onthouden dat SEO geen eenmalige inspanning is, maar een continu proces dat regelmatige evaluatie en aanpassing vereist.

Lees meer blogs

Onze diensten.

$("#whatsapp").on("click", function(e) { $("#toggle-iframe").contents().find("button").click(); });